Kuchnia według Pięciu Przemian – co to jest?

 

Żyjemy w świecie gdzie mody dietowe, podobnie jak żurnalowe, zmieniają się co sezon, piramida żywienia co chwila ulega wielkiej rewolucji a chorób związanych z rozwojem syfilizacji (o pardon, cywilizacji) jak przybywało tak przybywa. Mieszkańcy Zachodu, mimo zdumiewającego postępu technologicznego, wykazują lawinowo zwiększającą się podatność na alergie, nadmierną otyłość, choroby serca, także nerwice i depresje – to wszystko każe powoli domyślać się, że zwykłą stołową łyżeczką kopiemy sobie już za życia własny grób. Zaczynamy dojrzewać do myślenia, że to czego nie zainwestujemy teraz w jedzenie wydany potem na leczenie. W czasach naporu, a wręcz chaosu informacyjnego warto zwrócić się i czerpać garściami z tradycji czy to polskiej (kiszonki!) czy z innych kręgów kutrowych. Pozwólcie iż podzielę się z Wami sposobem odżywiania który zyskał w moim osobistym kręgu znajomych bardzo duże uznanie.

5_przemian-347x255

GOTOWANIE WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN

Sposób gotowania wg 5 przemian, chociaż ogółowi społeczeństwa jeszcze niezbyt znany, zyskuje w naszym nadwiślańskim kraju coraz większą rzeszę zwolenników – tu wystarczy uprzejmie spytać wujka Google i poszperać nieco w bogatych zasobach Internetu. Okazuje się, że a to palaczom odechciewa się palenia bowiem prawidłowo rozgrzany organizm nie domaga się tzw. „żywiołu ognia” z zewnątrz w postaci papieroska. Matkom chorowitych i alergicznych dzieci przychodzi z upragnioną odsieczą – pozwala doskonale orientować się co należy do pokarmów tzw. śluzotwórczych czyli, obrazowo rzecz ujmując, zabagniających organizm. A wszystkim osobom zdrowym przysparza radości i dobrego samopoczucia. Nie wymaga dodatkowych nakładów finansowych, nie ma skutków ubocznych jak wiele modnych diet wprost od świeżo objawionych żywieniowych guru a działanie Pięciu Przemian można łatwo sprawdzić na sobie – wystarczy czasem już kilka dni! Ale od początku:

 

PIĘĆ ŻYWIOŁÓW

Według starożytnej medycyny chińskiej, absolutnie wszystkie rzeczy na świecie można podzielić na pięć wibracyjnych rodzin, które ze względu na swoją naturę i zakres działania przyporządkowane 5 kategoriom zwanych dalej żywiołem Wody, Ognia, Ziemi, Metalu i Drewna. Podobnie rzecz ma się z odżywianiem gdzie konkretne żywioły odpowiadają przede wszystkim konkretnym smakom, potem produktom żywnościowym a nawet i kolorom. Na potrzeby tego artykułu i w bardzo telegraficznym skrócie przedstawię każdy z nich :

Żywiołowi Metalu odpowiada smak ostry i jest często reprezentowany przez pokarmy w kolorze białym i większość suchych przypraw. Odpowiednio skomponowane dodadzą nam wigoru i dynamiki, zwłaszcza jeżeli czujemy się ospali bądź ociężali.

Ziemia reprezentuje kolor żółty i smak słodki z naszego (ludzkiego) punktu widzenia najważniejszy, najbardziej pożądany i najbardziej nam potrzebny. Tylko nie myślcie sobie, że chodzi tu o typowe ciągoty na przecukrzone ciasteczka! Opychanie się słodyczami typu ciastka, lody, batoniki to de facto już patologiczny i osłabiony obraz elementu Ziemi. Temat wpływu smaku słodkiego i żywiołu Ziemi jest myślę bardzo przydatny zwłaszcza dla osób psychicznie labilnych, jak i odchudzających się – wymaga jednak nieco większego rozszerzenia i wychodzi poza ramy tego (bardzo skromnego) artykułu.

Ogień to produkty o barwie czerwonej i smak gorzki wyróżniający mocne i rozgrzewające produkty np. alkohole, dobra kawę i herbatę.

Z żywiołem Wody naturalnie powiązany jest smak słony i odpowiadają mu produkty pozyskane z morza, oraz wszystkie słone jak i ciemno zabarwione pokarmy: fioletowe, czarne lub o niebieskawym odcieniu.

Drewno zarządza smakiem kwaśnym i przynależą do niego wszystkie warzywa liściaste jak i szybko rosnące zieleniny np. natka pietruszki, kiełki itp.

pięc przemian

PIĘĆ NARZĄDÓW

W naszych organizmach te pięć żywiołów reprezentuje pięć głównych narządów – Nerki, Wątroba, Serce, Żołądek i Płuca. Wszystkie są nam oczywiście niezbędne do przetrwania ale zwykle praca jednego z nich jest silniejsza niż innych i powoduje iż ludzie zachowują się w określony sposób. Cecha jednego organu wyraźnie wpływa na osobowość i styl życia oraz wybory których dokonujemy – czy to preferencje żywnościowe, sportowe czy nawet i modowe! Często praca któregoś z organów jest nieco niewystarczająca, osłabiona i wymaga regeneracji. Pokrótce: kiedy jesteś mocny lub słaby w jednym żywiole, zwykle trzeba budować inne elementy, tak aby znaleźć równowagę. Dla przykładu – osoba podatna na stresy, lękowa to człowiek z zaburzonym żywiołem wody, a przekładając na język bardziej przyziemny mający zakłócenia (przynajmniej w sferze energetyki) w obszarze Nerek. Być może takie rozumienie sprawy brzmi dość egzotycznie ale nie jest to nic nowego bo nawet w naszym kraju o osobie złośliwiej, zgorzkniałej mówi się, że jest typ „wątrobowca” albo ze go „żółć ” zalewa. Podobnie w medycynie chińskiej: domem agresji jest właśnie Wątroba. Takich korelacji w naszej kulturze można dopatrzeć się jeszcze kilka.

piec-przemian

GOTOWANIE W ZGODZIE Z NATURĄ

Dla optymalnego zdrowia w systemie Pięciu Przemian bardzo ważnym jest zrównoważenie żywiołów wewnątrz i na zewnątrz. Nauka równowagi Pięciu Przemian nie dotyczy wkuwania na pamięć tabel kalorycznych (jest wręcz bezsensowna) ani nawet chorobliwej troski o witaminy (kuchnia faworyzuje sprzyjające trawieniu gotowanie, a jadanie ciepłych posiłków uważa za niezbędne w naszym chłodnym klimacie). Gotowanie według zasad Kuchni Pięciu Przemian pomaga upewnić się, że otrzymujemy wszystkie składniki odżywcze (i to w wystarczającej ilości!) jednak głównym jego przykazaniem jest tu założenie, że to co jemy ma wspierać organy wewnętrzne do doskonałej pracy a tym samym budować zdrowie fizyczne jak i psychiczne. Jest to model rewolucyjny jak na nasze obecne dietetyczne standardy, jednak każdy na pewno intuicyjnie poczuje iż w obecnych czasach wart poważniejszego rozważenia!

 

______________________________________

Serdecznie zapraszamy na warsztaty kulinarne z Kuchni według Pięciu Przemian, które odbędą się 9 kwietnia 2016 r. (sobota) w urokliwej Gabrielni 7, koło Końskich (woj. świętokrzyskie). Prosimy o wcześniejszą rezerwację miejsc ze względu na ograniczoną ilość stanowisk kuchennych! Tel 798 23 60 11.

Link do wydarzenia na FB : warsztaty kulinarne w Gabrielni (klik!)

gabrielnia 7Gabrielnia 7, Końskie

 

11224587_927010980711258_1635924961648089454_nOsoba prowadzącą nasz warsztat jest Monika Biblis. Autorka wielu unikalnych książek m.in. „Kuchnia Polska wg Pięciu Przemian” i „Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych”. Ukończyła 3-letnie Studium Edukacji Ekologicznej we Wrocławiu, gdzie wykładano dietetykę według Pięciu Przemian i elementy medycyny chińskiej. Na co dzień gotuje według Pięciu Przemian dla dwójki swoich dzieci: Małgosi i Wojtka. Prowadzi blog poświęcony kuchni według Pięciu Przemian.

______________________________________

Spodobał Ci się ten artykuł? Bądźmy w kontakcie!

5_elements_banner 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamy

4 thoughts on “Kuchnia według Pięciu Przemian – co to jest?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s